20 idei pentru amenajări interioare de excepție
Fie că vrei să redecorezi sau să îți faci casa să se simtă ca acasă, probabil ai nevoie de niște idei de amenajări pentru spațiul tău. Și pentru că nu e ușor să transformi o cameră sau întreaga locuință într-un spațiu funcțional și care să arate bine, în același timp, ți-am pregătit câteva idei de amenajări interioare.
De la culori, piese de mobilier sau accesorii de mobilier și până la sfaturi despre așezarea acestora, mai departe vei descoperi cum îți poți transforma spațiul într-unul perfect pentru tine.
Dar, înainte de asta, hai să vedem care sunt cele șapte elemente de design pe care să le iei în considerare înainte de a face schimbări în casa ta.
Șapte elemente de design interior de luat în considerare
Aceste șapte elemente de design te vor ajuta să construiești un spațiu care arată bine și, în același timp, este funcțional.
Cele șapte elemente sunt:
-
Spațiu
-
Linii
-
Forme
-
Lumină
-
Culoare
-
Textură
-
Modele
Spațiu
Spațiul se referă la distanța dintre obiectele de mobilier și restul camerei. Pentru a avea parte de o cameră bine pusă la punct, va fi nevoie să jonglezi atât cu spațiul pozitiv, cât și cu spațiul negativ:
-
Spațiul pozitiv este reprezentat de obiectele din cameră (mobilier, fotolii etc) și cum sunt poziționate acestea.
-
Spațiul negativ este reprezentat de distanțele și golurile din încăpere, cum ar fi zonele lăsate libere sau zonele destinate circulației.
Atunci când aranjezi locația, este important să ai în vedere armonia dintre cele două spații: prea mult spațiu negativ înseamnă o locație mai aerisită, care pare mai mare, dar poate da impresia și de faptul că locația nu este terminată, pe când, prea mult spațiu pozitiv, poate părea că locația este aglomerată.
În funcție de ceea ce preferi, ai grijă cum jonglezi cu spațiile pozitive și negative.
Linii
Atât mobilierul aflat în cameră, cât și structura camerei pot crea linii care influențează senzația și modul în care arată camera. Liniile pot fi verticale, orizontale sau dinamice și pot fi folosite și pentru a atrage atenția asupra unui anumit loc sau obiect:
-
Liniile orizontale pot face camera să pară mai largă și aduc stabilitate interiorului (de exemplu, o masă).
-
Liniile verticale oferă senzația de libertate și pot face încăperea să pară mai înaltă (de exemplu geamurile, ușile sau piesele înalte de mobilier).
-
Liniile dinamice, precum cele în diagonală, curbate sau în zigzag atrag atenția și oferă o anumită energie încăperii (de exemplu, scările).
Forme
Formele se referă atât la formele camerei, cât și la formele obiectelor de mobilier și a decorațiunilor. Aceste forme pot fi geometrice sau naturale, iar atunci când lucrezi cu ele, cel mai important lucru de ținut minte este armonia dintre ele: formele geometrice sunt mai puternice, iar cele naturale sunt mai delicate.
Lumină
Cantitatea de lumină dintr-o încăpere poate influența percepția asupra acelei încăperi. Astfel, atunci când dorești să amenajezi o încăpere, ia în vedere și lumina, care poate să fie naturală sau artificială.
În cazul în care ai nevoie de mai puțină lumină, poți să folosești perdele sau draperii, iar dacă ai nevoie de mai multă lumină, poți folosi surse artificiale de lumină și oglinzi.
Culoare
Culoarea poate fi primul element pe care îl observi atunci când intri într-o încăpere, având puterea de a face camera să pară mai mare sau mai mică, mai luminoasă sau mai confortabilă.
Fiind un element puternic, este foarte important să alegi culoarea potrivită pentru fiecare încăpere, fie că este vorba despre nuanțe mai ușoare pentru dormitor sau mai energetice pentru un birou.
Textură
Textura este importantă atât pentru modul în care arată, cât și pentru cum se simte. Fie că vorbim despre mobilier, materiale sau accesorii, textura lor contribuie la unitatea camerei.
Modele
Stilul modelelor prezente în încăpere, fie că acestea sunt geometrice, florale sau abstracte, trebuie să fie în concordanță cu restul camerei.
Modelele pot fi prezente pe mobilier, covoare, obiecte de artă sau pereți, iar un alt lucru căruia trebuie să îi acorzi atenție este mărimea lor, deoarece nu vrei să ai un spațiu care să pară dezorganizat și agitat.
Acum că știi care sunt cele șapte elemente de design demne de luat în considerare atunci când amenajezi o încăpere, dorim să îți prezentăm 20 idei pentru amenajări interioare de excepție:
Top 20 idei pentru amenajări interioare
1. Personalizează
Este spațiul tău și trebuie să arate exact așa cum îți dorești. Chiar dacă un anumit stil te îndeamnă spre anumite modificări, nu e necesar să le faci. Până la urmă, tu îți vei petrece timpul acolo și locul trebuie să fie perfect pentru tine. Te poți inspira din anumite stiluri, dar, amenajează interiorul încăperilor tale astfel încât să fie pe gustul tău.
2 Creează un moodboard
Înainte de a începe amenajarea propriu-zisă, inspiră-te de pe site-uri de specialitate, Instagram, Pinterest sau Youtube. Adună imaginile care rezonează cel mai mult cu tine și cu amenajările pe care vrei să le faci, astfel încât, atunci când vine momentul să achiziționezi mobilierul, accesoriile și obiectele decorative, să știi exact ceea ce cauți.
3. Selectează culorile
Vei avea nevoie de culori pentru pereți, mobilier, perdele și decorațiuni. Selectează două culori principale și o a treia pe care să o folosești ca o culoare de accent pentru perne, fețe de masă, lampe sau mici accesorii. Folosește toate aceste trei culori în interiorul unei camere.
4. Improvizează
Dacă nu faci o reamenajare completă și nu începi de la zero, probabil vei avea o canapea, fotolii sau piese de mobilier în cameră. În astfel de condiții, începe de la ce ai: dacă poți să recondiționezi obiectele vechi sau sunt deja în stare bună, începe amenajarea camerei de la ele. Caută culori și obiecte de mobilă care se potrivesc cu obiectele deja existente și creează un nou interior.
5. Măsoară
Înainte de a face orice achiziție, măsoară cu atenție spațiul pe care îl ai la dispoziție. Fie că e vorba de o canapea, fotolii, obiecte de mobilier sau covoare, vei vrea ca, odată aduse acasă, aceste obiecte să se potrivească perfect cu restul camerei.
Mai mult, ia în considerare dimensiunea obiectelor în raport cu camera. Un pat uriaș nu va arăta bine într-o cameră mică. Încearcă să ai o piesă mare de mobilier în orice cameră (dar nu prea mare) și presară câteva obiecte de mobilier sau obiecte decorative. Nu uita, în orice cameră trebuie să existe armonie.
6. Nu te grăbi
Un proiect de amenajări interioare poate dura, așa că nu te grăbi să cumperi ce e acum disponibil pe piață. După ce ai o idee despre cum vrei să arate noua ta locație, caută obiectele de care ai nevoie, chiar dacă le cumperi pe rând. E mult mai important să ai obiectul dorit de tine, decât un obiect similar, care se potrivește în decor, dar care nu te încântă.
7. Segmentează spațiul
Dacă ai o cameră mare și îți este greu să o amenajezi, încearcă să segmentezi spațiul în zone mai mici. Poți să segmentezi camera în funcție de activitățile care au loc acolo și pentru a face acest lucru te poți folosi de covoare sau obiecte de mobilier.
8. ”Îmbracă” electrocasnicele
Dacă ai investit mult în bucătăria ta și crezi că electrocasnicele vor strica aspectul interiorului, le poți acoperi fie cu tapet, fie cu lemn, astfel încât să se integreze perfect în decorul gândit de tine.
9. Accente de lemn în baie
Pentru a crea o atmosferă mai relaxantă, te poți folosi de obiecte din lemn, precum scaune sau chiar și un covoraș de baie din lemn.
10. Nu uita de tavan
Chiar dacă ai terminat amenajarea camerei, nu uita și de tavan. Pe lângă mobilier și pereți, poți decora și tavanul cu o piesă care să atragă atenția și care să transforme întreaga cameră într-un tot unitar.
Te poți folosi de o culoare diferită față de pereți, tapet sau lemn.
11. O oglindă memorabilă
Fie că amenajezi holul sau baia, te poți folosi de o oglindă memorabilă care să atragă atenția și care are puterea să transforme întreaga încăpere. Iar dacă te folosești și de câteva lumini de accent amplasate în locurile potrivite, cu siguranță invitații tăi vor ține minte oglinda ta memorabilă.
Mai mult, oglinzile fac spațiile să pară mai mari. Deci, dacă ai un spațiu mic căruia vrei să îi oferi o nouă dimensiune, cu o oglindă memorabilă vei putea face acest lucru.
12. Combină estetici diferite
Nu e nevoie să aderi unui singur stil. Dacă preferi diferite elemente de la mai multe stiluri, nu îți fie frică să le combini. În acest fel vei putea avea un spațiu dinamic exact pe gustul tău. De exemplu, poți combina stilul modern cu cel rustic.
13. Acordă atenție spațiilor de stocare
Cu siguranță vei avea unele obiecte din casă care trebuie stocate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la estetica pe care ți-o dorești. Încearcă să găsești corpuri de mobilier cu spațiu de stocare, astfel încât camerele tale să arate așa cum vrei, dar, în același timp, obiectele de mobilier să fie cât mai practice.
14. Profită de spațiu
Dacă obișnuiești să lucrezi de acasă și ai un colț pe care poți să îl folosești, ia în considerare să instalezi un birou.
Chiar și un birou de mici dimensiuni poate fi o bună utilizare a spațiului, oferindu-ți un loc doar al tău.
15. Bucătărie în două tonuri
Nu e nevoie ca întreaga bucătărie să aibă aceeași culoare. Cu puțin curaj poți transforma bucătăria într-un loc de excepție folosind două tonuri de culoare.
Rafturile de jos pot fi diferite de cele de sus, iar dacă ai o bucătărie mai mare, care dispune de o insulă, culoarea acesteia poate diferi de restul bucătăriei.
16. Un covor care leagă totul
Vei avea nevoie de un covor de calitate care să lege totul, având și calitatea de a estompa sunetul și de a oferi încăperii o senzație confortabilă.
Iar dacă ai un spațiu mare, nu îți fie frică să folosești mai multe covoare.
17. Combină noul cu vechiul
O idee bună de amenajare de excepție este combinarea pieselor noi de mobilier cu piese mai vechi.
Această combinație de nou cu vechi oferă încăperii un aspect personalizat.
18. Nu uita de confort
Indiferent de ideile pe care le ai, nu uita de importanța confortului. Acea încăpere va fi folosită (probabil în fiecare zi), așa că nu aglomera locul și folosește doar piesele de care ai nevoie.
Stilul încăperii este important, dar confortul este și mai important.
19. Simetric versus asimetric
Aici ține de preferințele personale, dar și de spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Dacă dorești o canapea, iar pe ambele părți fotolii, dar spațiul nu îți permite, atunci poate e mai bine să te orientezi spre un decor asimetric.
Ia în considerare spațiul înainte să te decizi asupra formei de decor pe care să o abordezi.
20. Folosește-te de plante
Plantele sunt o metodă bună de a adăuga puțină culoare și de a face încăperile tale să iasă în evidență. Poți decora holul sau camera de zi cu plante mari, iar ghivecele le poți alege din culori complementare cu cele care există deja în încăpere.
Acestea au fost cele 20 de idei pentru amenajări interioare de excepție. Dacă ai nevoie de obiecte de mobilier sau accesorii pentru amenajări interioare nu ezita să arunci o privire la secțiunea noastră de mobilier și accesorii de mobilier. Iar, dacă ai nevoie de ajutor pentru alegerea unei piese de mobilier, ne poți contacta oricând, cu drag.